Rouwverlof binnenkort van drie naar tien dagen

[ss_social_share align="left" shape="rounded" size="small" labels="none" spacing="1" hide_on_mobile="0" total="0" all_networks="0"]

Het rouwverlof breidt binnenkort uit van drie naar tien dagen. De Kamercommissie Sociale Zaken heeft woensdag unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel.

Wie vandaag een kind of partner verliest, heeft recht op drie dagen rouwverlof. Die periode is niet of amper voldoende om de praktische kant van de begrafenis te regelen. Tijd nemen om bij het verlies stil te staan, is er niet. Daardoor nemen nabestaanden vaak ziekteverlof op, zegt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die het wetsvoorstel indiende met de steun van de Vivaldi-partijen. ‘Rouwen is geen ziekte, het is een basisrecht. Ik ben opgelucht dat ouders en partners eindelijk erkend worden in hun verlies’, zegt Lanjri.

De wettekst breidt het rouwverlof uit van drie naar tien dagen (klein verlet) voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen die een inwonend kind of partner verliezen. Daarvan moeten drie dagen verplicht worden opgenomen tussen het overlijden en de begrafenis. De overige zeven dagen zijn vrij te kiezen binnen het jaar na het overlijden. ‘Bij een overlijden komen zoveel eerste keren zonder partner of kind, zoals de eerste verjaardag. Als wetgever willen we het verdriet op zo’n momenten erkennen’, vult Evita Willaert (Ecolo-Groen) aan.

Pleegouders

Het rouwverlof breidt ook uit naar pleegouders in langdurige pleegzorg, dus indien ze een pleegkind verliezen dat ze meer dan een half jaar onder hun hoede hadden. De tekst moet nog langs de plenaire Kamer passeren alvorens hij in werking kan treden. De rouwverlofregeling dateert al van 1963. Er circuleren al meer dan vijftien jaar voorstellen om de wet te herzien.

Anja Vanrobaeys (Vooruit) wil nog verder gaan en sterker inzetten op de overgangsuitkering, een centraal aanspreekpunt voor administratieve ondersteuning van weduw(enar)en, psychologische begeleiding en een regeling voor de facturen die moeten worden betaald wanneer de rekeningen zijn geblokkeerd na een overlijden.

Open Vld-Kamerlid Tania De Jonge noemt het ‘een goede zaak’ dat het rouwverlof wordt uitgebreid naar tien dagen. Ze wijst ook op het belang van omgaan met rouwende mensen op de werkvloer. ‘Werkgevers kunnen daar nog meer in ondersteund worden. De interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk kunnen hen daarbij ondersteunen’, zegt ze.

Bron: www.tijd.be

© 2024 Platfohrm Centhro bv, Gouverneur Roppesingel 83/101, 3500 Hasselt BE 0818.513.516